Türkiye'de iki konuttan biri sigortalı

Türkiye'de iki konuttan biri sigortalı

DASK'ın düzenlediÄŸi Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nda finale kalan projelerin yarıştığı etkinlikte konuÅŸan Kayacı, DASK olarak, Türkiye'nin deprem bilinci çalışmalarında önemli rol oynayan sigortalılığa iliÅŸkin çalışmaları sürdürdüklerini, bu çalışmalar kapsamında her kurum ve kuruluÅŸ ile iÅŸ birliÄŸi yaptıklarını anlattı.

 

Kayacı, yapılan çalışmaların 1999 depreminden bu yana önemli aÅŸamalar kaydettiÄŸini belirterek, ÅŸunları kaydetti:

 

"GeçtiÄŸimiz dönemde yoÄŸun bilinçlendirme ve poliçe yenileme çalışmalarımız, bunun yanı sıra mevzuatta yapılan deÄŸiÅŸikliklerle ÅŸu an 8 milyon sigortalı sayısına ulaÅŸtık. Ülkemizdeki yaklaşık her iki konuttan biri sigortalı. UlaÅŸtığımız sigortalılık oranı da yüzde 45 seviyesinde. Bununla birlikte ülkemizde henüz ulaÅŸamadığımız ve zorunlu deprem sigortası sistemine dahil etmemiz gereken daha çok sayıda konut sahibi olduÄŸunu da unutmayalım."

 

Kayacı, sigorta kadar önemli bir diÄŸer konunun da, depreme dayanıklı bina üretmekten geçtiÄŸini söyledi.

 

"SAKLAMA PAYIMIZ 400 MÄ°LYON EURO NOKTASINA GELDÄ°"

 

Hazine MüsteÅŸar Yardımcısı Ahmet Genç de risk yönetiminin önemine iÅŸaret ederek, risk yönetiminde sigortanın önemli bir parça olduÄŸunu söyledi.

 

Depreme yönelik yaptıkları çalışmalar ile ilgili bilgi veren Genç, "Ä°lk yıllarda saklama payımız 5 milyon dolardı. Åžu an 400 milyon euro noktasına geldi. Yani 400 milyon euroyu iki defa tekrarlama ya da üç defa tekrarlayacak ÅŸekilde ödeyebilecek gücümüz var." dedi.

 

DASK'ın ödeme gücünün 15 milyar lirayı aÅŸtığını, birçok ülkenin örnek alarak DASK benzeri kurumlar kurduÄŸunu belirten Genç, deprem öncesi bilinçlendirme ve farkındalık yaratma adına Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nın önemli olduÄŸunu söyledi.

 

FÄ°NALE KALAN PROJELER DAYANAKLILIK TESTÄ°NE TABÄ° TUTULDU

 

Ä°nÅŸaat mühendisliÄŸi öÄŸrencilerine depreme dayanıklı yüksek bina tasarımı, analizi ve model yapımı aÅŸamalarında çalışma fırsatı sunmak ve depreme dayanıklı bina bilincini artırmak amacıyla düzenlenen Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nda final maratonu 2 gün sürecek.

 

Bu yıl yarışamaya 43 üniversiteden 85 baÅŸvuru alınırken, finale kalan 28 takıma ait bina model maketleri bugün gerçekleÅŸtirilen final etkinliÄŸinde depremi simüle eden sarsma masasında dayanıklılık testinden geçti. Deprem testinden yıkılmadan geçen modeller, ekonomik puanlama ve estetik puanlama kriterlerine de tabi tutulacak.

 

Kazananların yarın açıklanacağı yarışmada birinci olan üniversiteye deprem sarsma masası hediye edilecek. Birinci aynı zamanda 15 bin lira, ikinci 10 bin lira, üçüncü olan takım ise 5 bin liralık ödülün sahibi olacak.

 

Yarışma kapsamında ayrıca "En Ä°yi Mimari Özel Ödülü", "En Ä°yi Deprem Performansı Özel Ödülü", "En Ä°yi Ä°letiÅŸim Becerisi ve Sunum Ödülü" ve "Yarışma Ruhu Ödülü" gibi özel ödüller de sahiplerini bulacak.